alt

Monogràfic 452ºF #21

 

Humanitats ambientals: ecocrítica i descolonització cultural

 

Les humanitats ambientals, en general, i l’ecocrítica, en particular, suposen un marc crític (activista i acadèmic) transdisciplinar i globalment emergent, que en l'última dècada està transformant radicalment els estudis literaris i culturals (a més d'altres disciplines humanístiques com la història i la filosofia). No obstant això, la seva presència crítica és encara molt marginal en els departaments de filologia, literatura i cultura de la majoria de les universitats del món. A més, les revistes i publicacions més rellevants sobre humanitats ambientals apareixen gairebé sempre en anglès (en un context acadèmic dominantment anglosaxó). La intenció d'aquest monogràfic és que els debats al voltant de les humanitats ambientals, tan summament importants per confrontar els reptes socioecològics del segle XXI, arribin a (i siguin coproduïts per) intel·lectuals culturals i activistes que operin en contextos acadèmics i epistemològics diversos. En aquest sentit, l'objectiu seria buscar que les humanitats ambientals i l’ecocrítica constitueixin una part essencial de qualsevol currículum universitari i agenda de recerca cultural —filologies, estudis culturals, teoria literària i literatura comparada— i contribueixin, així, a la descolonització de l'imaginari dominant (antropocèntric, productivista, patriarcal, colonial, racista, utilitarista, reduccionista) i de la seva cultura econòmica basada en una impossibilitat biofísica: el creixement econòmic constant en el marc d'una biosfera finita.

 

Les humanitats ambientals, en la versió més crítica, suposen un trencament amb la cultura hegemònica i amb el paradigma acadèmic dominant ja que expressen els problemes socials i ecològics de manera conjunta (convergència entre crítica cultural, justícia social, teoria decolonial i ecologisme). Les humanitats ambientals s'articulen a través d'un marc crític ampli, però necessàriament transversal i contrahegemònic, gairebé sempre postnacional, ecofeminista, postextractivista, decreixentista, postcapitalista i posthumanista, que busca identificar i qüestionar críticament les relacions entre dinàmiques culturals i processos ecològics. Per exemple, la correlació entre la cultura econòmica dominant i la sisena extinció massiva d'espècies, o com la distinció ontològica i jeràrquica entre humans i no humans obre la possibilitat d'exclusió ètica i explotació de tots aquells éssers (humans o no humans) teòricament exclosos del que es considera pròpiament humà en un context històric específic. Això fa possible no només criticar, sinó a més proposar alternatives a una cultura hegemònica que justifica un sistema de reproducció socioeconòmic necròtic (que opera aniquilant la vida planetària) basat en l'explotació generalitzada del que és humà i del que no.

 

Aquesta convocatòria està oberta a contribucions que explorin les relacions entre manifestacions culturals i processos ecològics, a través de l'anàlisi de textos o artefactes emergents en qualsevol territori, mitjà o espai (els estudis teòrics i comparats són benvinguts).

 

Alguns temes rellevants inclourien:

 

 1. Agència del no-humà i cultura (posthumanisme crític).
 2. Escombraries i cultura.
 3. Energia i cultura (energy humanities).
 4. Ecologies urbanes.
 5. Decreixement i art.
 6. Refugiats ambientals i dinàmiques culturals.
 7. Tecnoptimisme i desastres ecològics.
 8. Ecofeminisme.
 9. Cultures gastronòmiques i les seves conseqüències socioecològiques.
 10. Crisi socioecològica i cultura contrahegemònica.
 11. Turisme i insostenibilitat.

 

Luis I. Prádanos (Coord.)

Miami University

 

Per a enviaments en línia i normes editorials, podeu consultar el següent enllaç:

http://revistes.ub.edu/index.php/452f/about/submissions#onlineSubmissions

Per a qualsevol pregunta relacionada amb aquest monogràfic podeu contactar amb Luis I. Prádanos: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

FaLang translation system by Faboba

index

miar ccuc csic dialnet doaj e-revistas isoc latindex MLAracoresh
lista de emails
click sinuca

chfyavbh88y FilmOneTorrents http://filmonetorrent.blogspot.com/4cd3